trivia hunt

Trivia Hunt VIII: June 26th, 2021

Congrats to our three fastest perfect-scoring teams, taking home $590.90 each:
1st – Slumdoge Millionaires – 1 hour, 15 minutes, 37 seconds
2nd – Weird Lex & The Aladdin Chicken Shackers – 1 hour, 20 minutes, 27 seconds
3rd – The Quick Wits – 1 hour, 25 minutes, 25 seconds

Our Recap

Hey, folks. This is Remy, Sporcle Live trivia host and co-writer of the Trivia Hunt questions.

First things first: y’all did an amazing job with this one. Well done. Of the 100 teams that submitted answers, the vast majority (80 teams or so) scored at least 20 points. Even though the average score is only a hair better than last time, it felt like most of you stepped up your game with this Hunt. We received a few emails from teams saying these questions were tougher than last time (in a good way, thank goodness!), so to see everyone’s scores still up there makes me a happy camper.

That said, let’s go over the Hunt proper. Both the average completion time and average score were a bit bigger than last time. Similarly, 11 teams (compared to last month’s 6) earned cash with a 25/25 score within three hours. Those 11 teams take home $90.90, while our top three teams walk away with an extra $500 apiece. Congrats to Slumdoge Millionaires for their second first-place finish in a row!

As always, we hope you all enjoyed solving our trivia puzzles. Let’s get down to the nitty-gritty!

Average Completion Time: 172 minutes
Average Score: 21.3
Teams Winning Cash – 11

CLICK HERE FOR THE STANDINGS


Trivia Hunt IX is on July 17th, 2021 at 8 PM Eastern. We’ll be quizzing you about anything and everything! There is no specific theme in this hunt. The prize pool for this event is $2500 and if you get 25/25 before 11 PM Eastern, you win some cash! 

Tickets here!

 


A quick note about the questions and how we go about them: when we write each question, we test it in a small group, re-write them, and try again. A different group does a test run 2-3 days before the hunt, and again, we revise. Even with all that, we sometimes don’t discover an additional answer or a possible wording issue. We certainly do our best, and our intent is never to trick you. We want you to get them right, but we also want them to be a challenge. With that said, there are sometimes questions where there were multiple accepted answers.

Question #1:

Welcome to Trivia Hunt VIII!

Happy Pride Month! Of the films for which a portrayal of a transgender person won an acting Oscar, find the one that was released closest to the date that the U.S. Supreme Court legalized same-sex marriage in all 50 states. One of the cast members of this film shares their surname with an award-winning trans actress. This actress, on the 20th birthday of the winner of the second season of RuPaul’s Drag Race, appeared in an episode of a TV show that has featured a gay regular character for at least nine seasons. This character’s sexuality was first confirmed in a line of dialogue in an episode that aired just under 1 1/2 years after the aforementioned episode. Who portrays this character?

A: BD Wong
Most Common Wrong Answer: Various
Correct Percentage: 90%
Quick Note: Dallas Buyers Club‘s cast included Bradford Cox. Laverne Cox appeared on an episode of Law and Order: SVU, which stars BD Wong as Dr. George Huang. Great job, folks!

Question #2:

A certain artist/group has performed at The Gorge Amphitheater over Labor Day weekend at least ten times. During the 2000s, this artist/group put out a live album which included highlights from a four-night run at Red Rocks Amphitheater (this venue also needs to go on your bucket list). That four-night stand/live album was done to raise funds for people involved in what event?

A: Hurricane Katrina
Most Common Wrong Answer: Various
Correct Percentage: 96%
Quick Note: Over $1 million was raised through these performances. Good stuff.

Question #3:

Famous Woman A, a certain Hawaii-born former game show host who appeared in both an Austin Powers movie and an episode of Hannah Montana, was initially known for appearing in dozens of episodes of a 1990s TV series. Famous Woman B appeared in a similar fashion on the same show, though A and B only shared one season together. Famous Woman C, who shares B’s first name but was born 21 years and 22 days after B, appeared as a school mascot in a 2006 episode of a TV series that began in the 2000s. In this series, what was the first name of the title character’s wife?

A: Trudy
Most Common Wrong Answer: Various
Correct Percentage: 93%
Quick Note: Can you imagine Fire Marshall Bill and Adrian Monk in the same room? I can, and it is hilarious.

Question #4:

One of the functions of this model of Swiss knife includes the original name of a US navy vessel that served in WWI. That ship later had its name changed to include a four-digit number. On the year that number represents, a huge battle was fought. Both armies were almost completely wiped out, including their chief commanders. One of those two army leaders shares his name with a former cigarette brand that issued a series of collectible cards. In that collection, among cards 76-100, one card features a pole vaulter. What institution does that pole vaulter represent?

A: Boston College
Most Common Wrong Answer: Huron College
Correct Percentage: 80%
Quick Note: A few teams also put down Boston University, which is a completely different institution. I wonder what current-day cigarette brands would put on trading cards…? Maybe it’s best not to think about it.

Question #5:

In the Legend of Zelda game that marked the debut of the character IGN once called “that nutty clown freak that spoils the lands of Hyrule like a poison,” Link must fight a variety of bosses and mini-bosses, one of which shares a name with the main antagonist of a game released in America just over 12 years earlier. In this earlier game, players can play as any of four different characters, only one of which can float. In 2014, Nintendo declared a month of that year to be the “Month of” this character. Which month was it?

A: August
Most Common Wrong Answer: April
Correct Percentage: 88%
Quick Note: Ah yes, Super Mario Bros. 2. The game where everything that happens is basically Mario’s lucid dream. Princess Peach sure can float, though.

Incidentally, the game also introduced Birdo, who many people consider to be the first transgender video game character!

Question #6:

A certain woman was nominated 21 times for the Daytime Emmy Award for Outstanding Lead Actress in a Drama Series. The first name of the character for which she was nominated shares their name with a virtual assistant on a major bank’s website. That bank has the naming rights to one of the 100 largest stadiums in the US. A certain college football bowl game takes place at this stadium annually. What is the only Big Ten school to have appeared in this bowl game?

A: University of Wisconsin
Most Common Wrong Answer: Various
Correct Percentage: 96%
Quick Note: Susan Lucci is an icon.

Question #7:

Let’s play some fill-in-the-blanks. The only Tony Award Best Musical Winner that fits the _ _ _ _ / _ _ _ _ _ _ _ letter structure had a film adaptation with an actor named _ _ _ / _ _ _ _ _ _ _. This actor, who was well known for playing the title role in _ _ / _ _ _ _ _ _ _ _ / _ _ _ _ _ _ _, appeared 30 years later in a movie called _ _ _ _ _ / _ _ _ _ _ _. Who directed that movie?

Clarifier: Each blank represents a single letter. Each slash separates two words.

A: Harry Winer
Most Common Wrong Answer: Various
Correct Percentage: 98%
Quick Note: Well done! Apparently, Gene Siskel was NOT a fan of House Arrest. I liked it! Then again, I was 11 at the time of its release, so…

Question #8:

Take the first letter of the short-form English names of the countries where these beers are made. Read from left to right, it spells out the name of a European folk hero that is said to have been a ruler of two regions. Replace the first letter of one of those two regions with a different consonant and you’ll get the name of a model of a European automobile that’s no longer produced. The company that produced that automobile was founded in a 7-letter city. What kind of bird appears on the coat of arms of that city?

A: Swan
Most Common Wrong Answer: Eagle
Correct Percentage: 97%
Quick Note: If the Burger King mascot imbibed, he’d probably look a lot like Gambrinus. No?

Question #9:

The actor whose name (minus the Sir) anagrams to “genuine class” passed away on the same day that a TV movie about a virus aired on ABC. The actor that plays the President in said TV movie later earned an Emmy nomination for a TV episode that shares its name with the title of a 19th-century novel by a certain author. What was this author’s last completed novel?

A: Our Mutual Friend
Most Common Wrong Answer:The Mystery of Edwin Drood
Correct Percentage: 84%
Quick Note: We were looking for the novel, not the author’s name, so if you put down Charles Dickens, well, sorry to shatter your great expectations. (What a twist, I know.) Also, The Mystery of Edwin Drood wasn’t completed prior to his passing, so that’s also incorrect here.

Question #10:

With the winter thaw behind us, how are the potholes in your town? They’re terrible where we live. With that in mind, what is the only song to hit #1 on the Billboard Hot 100 in 2021 (so far) to have the word “potholes” in its lyrics?

A: “What’s Next” by Drake
Most Common Wrong Answer: “Sand in My Boots” by Morgan Wallen
Correct Percentage: 94%
Quick Note: Morgan Wallen’s “Sand in My Boots” peaked at #12, so unfortunately that’s a wrong answer for this question.

Question #11:

Of the ten Song of the Year Grammy winners at ceremonies held in the 1990s, find the one with the most unique words in its lyrics. The word that appears the most often in this song’s lyrics outside of the words in its title is also the initials of a 1973-born NFL player who spent at least the first seven seasons of his career with the same team. What is the current name of the stadium where this team had its most recent Super Bowl victory?

A: Hard Rock Stadium
Most Common Wrong Answer: Raymond James Stadium
Correct Percentage: 81%
Quick Note: The song in question was “A Whole New World,” which features “to” as its most frequently-used word. Terrell Owens initially played for the 49ers, whose most recent Super Bowl win took place in what is now Hard Rock Stadium. (Fun fact: the 49ers scored 49 points this game. Neat.)

Question #12:

The 90s TV movie that features this clip is a remake of a film released several decades earlier. Both of these films are set at a fictional university first depicted on-screen in a different film from 1961. This 1961 film’s own 90s remake prominently features two actors as security guards. Of these two actors, which actor has appeared in a film with Leonardo DiCaprio?

A: Ted Levine
Most Common Wrong Answer: Various
Correct Percentage: 96%
Quick Note: How would a 2021 remake of The Computer Wore Tennis Shoes work? Would the protagonist be linked into Wikipedia or literally all of the Internet? Thoughts to consider. (Not much to say here, folks. Good job!)

Question #13:

What the New York Times called the “most iconic photograph ever taken of a female athlete” took place at a match between athletes from the United States and another country. That other country’s most recent Olympic gold medalist set a world record when he won that gold medal in the finals and, almost nine months later, lowered the WR even further. To the nearest thousandth of a second, what was the difference between these two WR times?

A: 0.079 seconds
Most Common Wrong Answer: Various
Correct Percentage: 94%
Quick Note: I have a hard enough time balancing on a Segway, so how people can break world records on ice skates is just amazing to me.

Question #14:

The five letters most commonly used in symbols on the periodic table (regardless of case) can be rearranged into at least two different words associated with food. Name one of them.

A: Scran or Crans
Most Common Wrong Answer: Carbs or Crabs
Correct Percentage: 57%
Quick Note: The five letters in question are A, C, N, R, and S. Scran refers to scraps of food / leftovers, while a cran is a unit of measurement used during the 18th and 19th centuries to refer to large amounts of herring in the North Sea. Trivia!

Question #15:

Street A is one of the most important streets in the city with the most catholic basilicas outside Europe. It is also the location of a theatre that shares its name with Street B, which is located in a different city. Street B ends north of a village that is also the title of a 1999 movie. Who composed the music for that movie?

A: Danny Elfman
Most Common Wrong Answer: John Ottman
Correct Percentage: 69%
Quick Note: So this was interesting. There are quite a few New York villages whose names were lent to (or otherwise indirectly referred to in) titles of 1999 films. Greenwich Village and Lake Placid were the most common options here, but we can’t accept either of them in this case. “Greenwich” is mentioned in the title of the film Greenwich Mean Time but is not the actual whole title of the film. Lake Placid, geographically, doesn’t fit the description of Street B in the question. Apologies!

Question #16:

The images seen here are all taken from the music video for a song that hit #1 on the Billboard Hot 100 at some point in time. Name the song.

(Hint: We’re 100% certain that the person submitting your answers has typed the year it hit #1 at some point today.)

A: “I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That)” by Meat Loaf
Most Common Wrong Answer: Various
Correct Percentage: 94%
Quick Note: Ah, Meat Loaf. If I’m out and about listening to music on my phone, I will never, EVER skip “Dead Ringer for Love.” Ever. 

Question #17:

Combining the chemical symbols for nitrogen, astatine, and oxygen may help you with this question.

I’m thinking of a comedian with the first name M, born in N 1970 in I-na. In 2015, he starred in a film alongside an actor with the last name L. This actor with the last name L had a recurring role on a show which also starred an actor named C in the role of Peter. On this show, what was the five-letter first name of Peter’s P?

A: Henry
Most Common Wrong Answer: Various
Correct Percentage: 82%
Quick Note: If you have the NATO phonetic alphabet memorized, this one was probably super easy for you.

Question #18:

Q R S T, U V W X Y Z?
Q = The symbol of the element with atomic number 49.
R = An English word often pronounced “/ðə/”.
S = Tale of Genji is sometimes described as the world’s first __.
T = Title track of Van Halen’s 6th studio album.
U = Internet slang used by someone who doesn’t want to be tagged in a tweet or comment: “don’t __ me.”
V = United Kingdom brand founded in 1957 that promotes informed consumer choices – minus any punctuation.
W = Industrial metal band founded in 1981 by Al Jourgensen.
X = More than one female deer.
Y = Last name of the U.S. Department of Labor’s “Employee of the (20th) Century.”
Z = January 2016 single by the singer born Robyn Fenty.

A: Ministry of Truth
Most Common Wrong Answer: Various
Correct Percentage: 99%
Quick Note: I had a lot of fun writing this question!

Question #19:

The country that ranked 22nd overall in avocado production in 2016, 2017, and 2018 shares its name with a non-charting single released in 2014 by a Nashville-based band. The second word in that band’s name is also the name of a sitcom that initially aired during the 1970s. A character in that show had initials that are the same as a major consumer electronics company. The person that portrayed that character has appeared in a handful of theatrically released films, only one of which was nominated for an Oscar. Give the current name of the specific Oscar award category in which that film received a nomination.

A: (Academy Award for) Best Makeup and Hairstyling
Most Common Wrong Answer: Best Makeup
Correct Percentage: 90%
Quick Note: So I have a confession to make. Although I didn’t originally write this question, I did make a last-minute change to have the question ask for the current name of this Oscar category. For the teams that said “Best Makeup,” I guess you’ll have to make up for it next time!

Question #20:

The least populous among the countries whose representatives have won the competition currently associated with this object is one of ten locations of a future technology as written by a sci-fi author whose initials are KSR. Four American engineers published an analysis about the technology in question in the journal Science in 1966, using a hyphenated term in the title of that work. That hyphenated term is also the name of a weapon in what video game released in 2013?

A: BioShock Infinite
Most Common Wrong Answer: Various
Correct Percentage: 90%
Quick Note: The thought of space elevators terrifies me. What would those things have to be made of? What if you’re midway en route to the moon then suddenly the cable breaks? I’ve heard of lifting people’s spirits, but this is ridiculous.

Question #21:

Toyota aired a commercial focusing on an athlete during the 2021 Super Bowl. The city in which this athlete was born lies on a river. The name of this river is one letter different from that of a country’s capital city. Find the province in this country that has a traffic code that matches the number of the aforementioned Super Bowl. If you add a consonant to the end of this province, you get the name of a conglomerate—the current chairman of which is what man?

A: Lee Jae-yong
Most Common Wrong Answer: Lee Kun-hee
Correct Percentage: 56%
Quick Note: You can’t be the chairman of a company after you’ve passed away, can you? If you Google “Samsung chairman,” Lee Kun-hee does immediately pop up. Unfortunately, he passed away late last year. His son, Lee Jae-yong, is currently serving a prison sentence; while some outlets have referred to him as “vice-chairman,” many have referred to him as chairman. We’re going with Lee Jae-yong here.

Question #22:

The Stinkers Bad Movies Awards took place annually from 1978-2006. What is the only film ever nominated for Worst Picture at these awards to share its name with one of the top fifty websites in the US (as of April 2021)?

Clarifier: “Top websites” is based on traffic. Use this list to help you solve this question: https://www.semrush.com/blog/most-visited-websites/

A: Zoom
Most Common Wrong Answer: The Apple
Correct Percentage: 83%
Quick Note: Apple.com is on the website list, but it’s Apple.com, not TheApple.com! Apologies!

Question #23:

The gentleman who popularized the term “tiger blood” made a tweet earlier this year indicating he was “SO proud” of someone. That someone has appeared in more than one Bon Jovi music video. Of those videos, the one that came out the most recently also included another actor whose last name begins with the letter L. That actor has appeared in multiple TV series. Based on number of episodes, in what series has he appeared the 4th most often?

A: Episodes
Most Common Wrong Answer: Various
Correct Percentage: 96%
Quick Note: Don’t you just love it when we hide the answer in the body of the question? I know I do. 

Question #24:

In the song “Capital” by Rockapella, the band lists off 49 of the 50 U.S. State capitals before realizing they somehow “forgot” Pierre. When listed in lyrical order, what capital city‘s placement number matches that of its corresponding state’s ranking of states by total area (biggest to smallest)?

A: Hartford, CT
Most Common Wrong Answer: Connecticut
Correct Percentage: 80%
Quick Note: Several teams put down Connecticut. Alas, we were looking for the city – not the state!

Question #25:

We end on a simple question. What time was it when we finished writing this question? Here are some clues to help:

  1. We started writing the question in the AM. It was precisely at the time that shares its name with a coffee company headquartered in Montvale, NJ.
  2. From there, we spent ____ minutes thinking about what to write. That number is the same number as the month of the year (i.e. January=1, February=2, etc.) in which Marcel the Monkey made his first appearance on the show Friends.
  3. Then our kids interrupted us for ____ minutes. That number of minutes was the same number as the age of the youngest Oscar nominee ever (at the time of his/her nomination)
  4. Then we let the dog outside and brought him back in ____ minutes later. That number of minutes is the same number of states that I-85 runs through.
  5. Then we realized our laptop did an auto update while the dog was out. We had to wait ____ minutes for the machine to reboot. That number was the same as the amendment number that came about as the result of Pollock vs. Farmers’ Loan and Trust Co.
  6. Then we decided to put on Spotify and listen to some music. It took us ____ minutes to settle on the song Let It Be by the Beatles. That number of minutes is the same number of times the words “Let it Be” are sung in the original studio version of that song.
  7. Then we decided to write about Africa. We spent ___ minutes doing so. It was the same number of minutes as the number of countries in Africa whose first two letters in their name are in alphabetical order. (Using this as the naming list: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_African_countries_by_population)
  8. Then we fell asleep – don’t “judge” us. The nap was ___ hours. That number was the same number of Emmy awards that Judge Judy has won.
  9. Then we watched a baseball game for ___ minutes. We watched it for the same number of minutes as the number of no-hitters that the franchise who plays their home games at Kauffman Stadium have thrown.
  10. Realizing we’ve delayed this charade long enough, we finished writing the question ____ minutes later. It was the same number as there were letters in the correct answer (specifically, the __ in “What is __”) to the final Final Jeopardy clue that Alex Trebek would read on-air on an episode of Jeopardy! (based on last air date). (RIP Alex.)

Clarifier: For Step 7, the list of African countries also includes territories and dependencies. However, this should not affect the count.

A: 12:53pm (or 12:58pm)
Most Common Wrong Answer:
Various
Correct Percentage: 47%
Quick Note: Just a singular hiccup this time!

Here were the timestamps as we originally intended:
1: 8:00 AM
2: 12 (8:12AM)
3: 8 (8:20 AM)
4: 5 (8:25 AM)
5: 16 (8:41 AM)
6: 41 (9:22 AM)
7: 25 (9:47 AM)
8: 3 hours (12:47 PM)
9: 4 (12:51 PM)
10: 7 (12:58 PM)

For Part 6, we asked for the “original studio version,” but we didn’t clarify if we wanted the original single or the original album version. The single version (which did come first) says “Let It Be” 36 times, so 12:53pm is also accepted here!

As always, we sincerely appreciate your support of our humble Trivia Hunt! We hope to see you again on July 17th!


The Next Hunt – Trivia Hunt IX
July 17th, 2021 – 8 PM Eastern
Tickets Here