trivia hunt

Trivia Hunt VII: June 5th, 2021

Congrats to our three fastest perfect-scoring teams, taking home $666.66 each:
1st – Slumdoge Millionaires – 56 minutes, 50 seconds
2nd – Awful Lawful Falafel Waffle – 1 hour, 24 minutes, 56 seconds
3rd – Remy’s Tinder Profile Authors – 1 hour, 53 minutes, 30 seconds

Our Recap

Hey, folks. This is Remy, Sporcle Live trivia host and co-writer of the Trivia Hunt questions.

Let’s start by addressing the gargantuan elephant in the room; namely, that some of this Hunt’s questions weren’t as clear or concise as they should have been. Yes, that’s putting it lightly, and yes, this is entirely on us. The teams who took part in this Hunt should have received an email from Mark Adams, our VP, who was able to elucidate our thoughts on this Hunt far better than I could. Needless to say, we’re sorry that this Hunt wasn’t up to our usual standard. We’ll work to ensure that this won’t happen in the future.

That said, let’s go over the Hunt proper. 115 teams took arms against a sea of troubles and, by opposing, honestly didn’t do too badly! The average completion time and average score were both just a few hairs less than the previous Hunt. This was, however, the Hunt with the lowest amount of perfect scoring teams – a whopping six! (I get the feeling that a lot of you may never look at international airports or Roman emperors the same way again.)

The top three teams took home a somewhat concerning $666.66, while the remaining three walk away with a healthy $166.66. As always, we hope you all enjoyed solving our trivia puzzles, even if some of this Hunt’s questions may have been more puzzle than trivia. We appreciate your continued support.

Average Completion Time: 168 minutes
Average Score: 21.2
Teams Winning Cash – 6

CLICK HERE FOR THE STANDINGS


Trivia Hunt VIII is on June 26th, 2021 at 8 PM Eastern. We’ll be quizzing you about anything and everything! There is no specific theme in this hunt. The prize pool for this event is $2500 and if you get 25/25 before 11 PM Eastern, you win some cash. 

Tickets here!



A quick note about the questions and how we go about them: when we write each question, we test it in a small group, re-write them, and try again. A different group does a test run 2-3 days before the hunt, and again, we revise. Even with all that, we sometimes don’t discover an additional answer or a possible wording issue. We certainly do our best, and our intent is never to trick you. We want you to get them right, but we also want them to be a challenge. With that said, there are sometimes questions where there were multiple accepted answers.

Question #1:

Of the seven deadly sins, one of them was the title of a game show that debuted on Fox in 1999. A UK version of that same game show debuted a couple of years later with a different host. The host of that UK version made a cameo as himself in a full-length feature film released the same year that the aforementioned American version of the game show debuted. Name the film in which he made a cameo.

A: Austin Powers: The Spy Who Shagged Me / The 24-Hour Woman
Most Common Wrong Answer: Various
Correct Percentage: 99%
Quick Note: Most of you hit the nail on the head, here. Good job!

Question #2:

Find the 90s Nobel Prize laureate whose name anagrams to “Cask Geographer.” In 1959, this person joined an organization with a four-letter shortened name. In its original (non-English) language, what does the first letter of this shortened name stand for?

A: Conseil
Most Common Wrong Answer: Centre
Correct Percentage: 96%
Quick Note: We were looking for the word that the C in CERN represents in its original language. Although some sources may have it written as Centre, the CERN website has it as Conseil (Conseil européen pour la recherche nucléaire).

Question #3:

The two cities where these pictures were taken are home to NFL franchises that faced off in a Super Bowl against each other. Note that Super Bowl’s number. What player from that game’s winning team wore the same jersey number as the Super Bowl number itself?

A: Danny Copeland
Most Common Wrong Answer: Various
Correct Percentage: 94%
Quick Note: The Super Bowl in question was Super Bowl 26. Danny Copeland wore jersey #26. The math adds up!

Question #4:

On the album whose cover features these mesmerizing two eyes, only two songs have two i’s in their title. Only one of these songs have lyrics that contain words with two i’s. Which of these words is used the most often in that song?

Clarifier: Use the track listing on this album’s standard edition, excluding any songs that appear on video compilations or other releases with a similar cover.)

A: Satisfaction
Most Common Wrong Answer: Physical
Correct Percentage: 92%
Quick Note: From Madonna’s self-titled album, “I Know It” and “Physical Attraction” each have two I’s in their titles. I hope this question was to your… satisfaction.

Question #5:

Let’s visit New York for our next question. Add up all the jersey numbers that the New York Mets have retired. Convert that number into minutes and seconds (i.e. if the total number was 182, that would be 3 minutes and 2 seconds). Now watch the official music video (on YouTube) for Empire State of Mind by Jay-Z featuring Alicia Keys. At exactly that minute/second mark you figured out earlier, Jay-Z says a six-letter word. When adding an S to the end, this word (so, now a 7-letter word) appears in the title of a 1992 comedy/fantasy film. On that film’s poster, the three main stars are pictured. Which of those three stars was born in a state that borders New York?

A: Meryl Streep
Most Common Wrong Answer: N/A
Correct Percentage: 100%
Quick Note: Flawless victory. Well done! Also, to those of you who expressed concerns about YouTube ads getting in the way of the process: your voices have been heard, but there’s not much we can do there. We’ll limit the number of YouTube questions per show, but we always enjoy having a video element in the games.

Question #6:

Take the first name of the lead vocalist of the band known for “Last Resort” and “Scars.” Next, find the last name of the actress who, according to a Razzie-winning biographical movie, loathed Milton Magnus’s signature product. Both of these names are also the names of rules sometimes used in a certain board game. Who won the World Championships in this game the year the biopic mentioned earlier was released?

A: Lee Genud
Most Common Wrong Answer: Various
Correct Percentage: 98%
Quick Note: One team put down “The United States of America” as the answer. Although some types of championships may have a single representative per country, this isn’t the case here.

Question #7:

Other than Barack Obama, who is the most recent person to have earned both the Nobel Peace Prize and the Time Person of the Year (previously called Man of the Year or Woman of the Year) title?

A: Jimmy Carter
Most Common Wrong Answer: Mikhail Gorbachev
Correct Percentage: 57%
Quick Note: This is one of those questions we simply needed to do better with. (Sorry!) We were looking for was the person who, as an individual, was the most recent person to receive either award after having already received the other. Mikhail Gorbachev won the TIME Man of the Year award in 1989 and the Nobel Peace Prize in 1990. Although Jimmy Carter’s Man of the Year award was awarded back in the 1970’s, he won the Nobel Peace Prize in 2002. We debated a lengthy time about this one, but in the end, 2002 is the more recent year here, so we only accepted Carter. Again, we’ll do better next time.

Question #8:

The 2019 music video that opens with this famous foot has over 1 billion views on YouTube. That song’s producer is the leader of a band that played in the Warped Tour. According to its flag, in what year was the California city in which said band played on this tour incorporated?

A: 1888
Most Common Wrong Answer: 1781
Correct Percentage: 89%
Quick Note: The music video is that of Billie Eilish’s painfully catchy “Bad Guy.” Finneas O’Connell’s band The Slightlys played in Pomona, which was incorporated in 1888.

Question #9:

First, find these four values.
– The number of theatrically-released films in the Planet of the Apes franchise.
– The number of siblings singer Donny Osmond had at the time of his birth (excluding himself).
– The digit that appears 202 times in Pi when written to 2,000 decimal places.
– The nickname of an LGBT TV character with the middle name Beauregard who first appeared on TV on October 2, 2007.

In that order, those values are a zip code used by what neighborhood?

Clarifier: Use https://www.unitedstateszipcodes.org/ to determine the neighborhood name.

A: Lower Punchbowl
Most Common Wrong Answer: Pacific Heights
Correct Percentage: 87%
Quick Note: Several teams had Pacific Heights as their answer. Although there is a road with that name in this zip code, the web site in the clarifier lists the neighborhood name as Lower Punchbowl, so that’s what we wanted. (Fun fact: this is totally my zip code.)

Question #10:

On the first EA Sports FIFA franchise video game that featured real names of the players, who was the top-ranked player whose first name and last name both contained the letter used by default for the ‘One-timer dive/elbow or kick’ command on Sega Genesis in the same game?

A: Eric Cantona
Most Common Wrong Answer: Carlos Cabana
Correct Percentage: 97%
Quick Note: Most of you got this right! Some teams may have misinterpreted the question as asking for a player with the letter C as the player’s initials.

Question #11:

Within all of the women’s first names mentioned in Lou Bega’s “Mambo No. 5,” find the two consonants that appear the most number of times (only counting each first name once, and treating upper-case and lower-case versions as the same letter). Next, find the mass number of the chemical element that bears these two consonants as its symbol. At the end of that number year A.D., who was the ruler of the Roman Empire?

A: Marcus Aurelius Severus Alexander
Most Common Wrong Answer: Domitian
Correct Percentage: 57%
Quick Note: There is a sizable difference between an element’s atomic number and its mass number. Although radon has an atomic number of 86, its mass number is 222.

Question #12:

In this audio clip, we’ve combined and reversed portions of two trailers of films released in the 90’s. Find the only actor to appear in both of these films. A person born in the 1950s with the same last name as this actor’s middle name has been nominated for the same specific award over 10 times without a single win. Name that award.

A: Academy Award for Best Original Song
Most Common Wrong Answer: Academy Award
Correct Percentage: 81%
Quick Note: We wanted a specific award. “Academy Award” or “Oscar” wasn’t specific enough here. We did accept “Best Original Song,” though. (To the few teams that put Diane Warren as their answer, sorry – it’s not what we wanted as the answer!)

Question #13:

The young man asking President Bill Clinton a question in this video went on in life to become very successful in Hollywood. He shares his birthdate (month, day, and year) with a Hollywood actress who is probably best known for playing a character named Julie in a 1997 film and its sequel in 1998. Name the actress.

A: Jennifer Love Hewitt
Most Common Wrong Answer: N/A
Correct Percentage: 100%
Quick Note: Another perfect question! Nicely done!

Question #14:

During the 1990s only one golfer placed 1st or 2nd at the Masters a total of three times. In 2013, this golfer was presented with an award that was first awarded in 1987. Several others from his country received this award during the 1990s, among them a former world #1 tennis player. She won most of her Grand Slam singles titles at tournaments played on what surface?

A: Clay
Most Common Wrong Answer: Grass
Correct Percentage: 85%
Quick Note: The golfer in question was José María Olazábal. The award in question is the Prince or Princess of Asturia Award for Sports, also awarded to Arantxa Sánchez Vicario who, as you may have learned, did particularly well on clay.

Question #15:

The only person to win a Tony Award in all four acting categories, sang (in a duet) a titular song of a bilingual children’s songs album. Among the people whose names appear on the cover of that album, only one has a first name that begins with the same two letters as the first two letters of a musical nominated for the Best Musical Tony Award during the 1990s. In which city did the original production of that musical premiere?

A: Amsterdam
Most Common Wrong Answer: Minneapolis
Correct Percentage: 88%
Quick Note: Audra McDonald is the Tony-winning icon, Singing You Home was the album, and Cyrano: The Musical was the musical. 

Question #16:

What surname is shared by all of the following:
– A current mayor of one of the USA’s 30 largest cities (by population).
– A basketball star whose first career college game was played against Eastern Michigan University.
– Someone who has provided backup vocals for Carly Simon.
– An actor who played the title role in a 90s sitcom.

A: Curry
Most Common Wrong Answer: Smith
Correct Percentage: 94%
Quick Note: Clearly, most of you spent some time hangin’ with Mr. Cooper.

Question #17:

Six months after the Dow Jones first closed above 6,000, the cover of Time magazine featured a comedian who received a certain award 7,162 days later. Of the other women who received this award on this day, the woman born closest to the comedian in question was the subject of a 1994 documentary. Who directed this film?

A: Freida Lee Mock
Most Common Wrong Answer: Larry Elikann
Correct Percentage: 95%
Quick Note: Ellen DeGeneres won the Presidential Medal of Freedom the same day as Maya Lin, whose 1994 documentary was directed by Freida Lee Mock.

Question #18:

Website A, an iconic site briefly known as “Beverly Hills Internet” was bought by Company B over four years after Website A was launched. Company B’s first CEO’s last name is eerily similar (off by a single letter) to the name of Company C. Remove the last four letters of Company C’s name to get a website created when Company D acquired Company E. Take the second letter of Company E, the sixth letter of Company C, the fourth letter of Company B, the 17th letter of Company D’s full name, the seventh letter of Company E, the sixth letter of this question, and the 17th letter of this question to get what other website?

A: Neopets
Most Common Wrong Answer: Various
Correct Percentage: 95%
Quick Note: Is anyone else psyched for the Neopets cartoon coming later this year? … no?

Question #19:

How many NCAA Division 1 men’s or women’s basketball championship finals have been held in U.S. states whose flags only use two colors?

Clarifier: For the purposes of this question, white is considered a color.

A: 13
Most Common Wrong Answer: 12
Correct Percentage: 64%
Quick Note: Several of you appear to have missed either one final or one flag. Either way, Indiana hosted 11 games, while New Mexico and Oregon hosted one apiece. Alabama, Alaska, and South Carolina have yet to host a final.

Question #20:

Who is the only real-life person to appear as a character in two different musicals that have both won a Tony Award for Best Musical?

A: Thomas Jefferson
Most Common Wrong Answer: Lin-Manuel Miranda
Correct Percentage: 76%
Quick Note: We wanted the name of a person who a) was or is alive in real life at some point in time and b) appeared as a character in musicals. Lin-Manuel Miranda is quite a character, but not in the sense that we were looking for. Also, while John Adams is mentioned in Hamilton, he never appears on stage.

Question #21:

The name of the international airport from this image contains a name of a settlement. Ignore all diacritics in the name of that settlement, and convert the remaining hexadecimal number into a decimal number. Now, find the US settlement that had the closest population to that decimal number in the US Census from the year the airport from the image first opened. That US settlement also has an international airport. If you use International Civil Aviation Organization code letters from both airports, what is the only US state you’ll be able to spell?

A: Alaska
Most Common Wrong Answer: Montana
Correct Percentage: 43%
Quick Note: I guess you could say this question was a little…rough. When we said “settlement,” we meant “a city” in the most general of terms as it’s defined as “a place, typically one that has hitherto been uninhabited, where people establish a community.” That wasn’t as clear as it could have been, and for that we’re sorry. As for the second half of this question, we could have benefitted from including a specific census source to work with. The city we were looking for was Las Vegas, whose airport has the ICAO code KLAS. Combining letters from NTAA and KLAS gives you Alaska and some extra letters. 

Question #22:

Do the teenagers still write H.A.G.S. this time of year? Anyways, an actor recently released a book whose title would be where you might see H.A.G.S. written. The person who wrote that book has had acting roles in two films whose titles contain the same number of letters as the book title previously mentioned. Of those two films, find the one where the actor has the most lines of dialogue. His romantic interest in that film holds a certain job title. What real life person was in that job in the year the actor/author at the start of this question was born?

A: Alexander Haig (also: Walter Stoessel, George Shultz, Ronald Reagan)
Most Common Wrong Answer: Various
Correct Percentage: 95%
Quick Note: As many of you pointed out, there were multiple Secretaries of State in 1982. The writer of this question absolutely meant to say “on the day” instead of “in the year.” Additionally, some of you did mention that one character in question – spoiler alert – does become President of the United States in the end of one of those films. Thus, Reagan was also accepted.

Question #23:

The white gravesite pictured here was prepaid for by an actor/actress who is still alive. It’s in a cemetary in a major city, but the cemetery shares its name with another major US city. A 1987 film, which was a remake of a play, was set in that city (the one the cemetery is named after, not located in). The film starred an actor who appeared in a different film from the 90s with the actor who pre-purchased the gravesite. Name that 90s film.

A: Con-Air
Most Common Wrong Answer: Various
Correct Percentage: 97%
Quick Note: No, seriously – why didn’t he put the bunny back in the box? 

Question #24:

Of the real animals Merlin and Mim turn into in Disney’s The Sword in the Stone, two don’t have spines. Both those animal types appear in the titles of the books of a deceased author. One of those books mentions a calendar month on its first page. Who is the first recipient of The Randolph Caldecott Medal born in that month?

A: Blair Lent
Most Common Wrong Answer: Laura Adams Armer
Correct Percentage: 67%
Quick Note: The non-spiny animals were a crab and a caterpillar. The late, great Eric Carle wrote on those animals; on the first page of A House for Hermit Crab, the titular crab says “It’s time to move” one day in January. Blair Lent is your answer!

Question #25:

With the arrival of June that means summer is almost here. And who doesn’t love a good summer road trip. Our road trip is a bit complex. Tell us where it ends.
Stop 1 – Easy enough – we’re starting in the most populous city in the US.
Stop 2 – From there, we jump on the Amtrak. We take the only Amtrak train in the Northeast US whose name is one word long (10 letters in that word) and begins with a vowel.
Stop 3 – The city in Stop 2 is home to one Big 4 professional sports team. We decide to head to the most populous city in North Carolina that has the same first two letters as that sports team. (i.e if it were the Seattle Mariners, we’d go to the most populous city starting with MA)
Stop 4 – We head due west on foot for less than 20 miles until we arrive at a nearly 14,000 acre lake/reservoir. Note the lake’s name.
Stop 5 – We head to the hometown of a female singer who has the same name as the lake in Stop 4 (though spelled slightly differently). This singer’s first top ten hit on the Billboard Hot 100 opens with the lyrics “No matter…”
Stop 6 – There was only one state to border the state in Stop 5 whose electoral votes were awarded to a different candidate in the 2020 election. You head to the capital of that other state.
Stop 7 – The city in Stop 6 has hosted at least one season of the Real Housewives on Bravo. You head to the city who debuted their season the closest in time to the Stop 6 city’s season.
Stop 8 – Note where Stop 7 ranks in population in its own state. You head to the easternmost state (that you haven’t already visited on this road trip) to a fast food restaurant whose most popular menu item is a taco. The founder of that restaurant has a middle name that is the same as a primary Sesame Street character. In that state, you head to the city who ranks in the same position its state that the city in Stop 7 ranked in its own state. (i.e if Stop 7 was the 5th most populous city in Alaska, you’d head to the 5th most populous city in this next state).
Stop 9 – If you’re in the right city in Stop 8, you’re in a two-word city. A major interstate leaves Stop 8 heading Northwest. Take that interstate NW from Stop 8 until it ends. That city is Stop 9.
Stop 10 – Take the letter of the alphabet that the city in stop 9 begins with and assign it a number based on its position in the alphabet. i.e. A=1, B=2, etc. Your trip ends at a US National Park. When comparing each US National Park’s total area, you’ll stop at the one whose rank is the same as the number you assigned the city in stop 9. Name that US National Park.

A: Grand Canyon National Park
Most Common Wrong Answer:
 Great Smoky Mountains National Park
Correct Percentage: 70%
Quick Note: The road trip to hell is paved with good intentions.

Here were the stops:
1 – New York City
2 – Montreal (Adirondack train)
3 – Cary, North Carolina
4 – Jordan
5 – Glendale/Phoenix (Jordin Sparks)
6 – Salt Lake City
7 – Dallas
8 – North Charleston (Jack in the Box)
9 – Kingsport, TN
10 – Grand Canyon National Park

As you noticed, several of these stops had wordings with many potential interpretations. It wasn’t our intent to confuse or trick anyone with these. Simply, this was written (and later tested) with a singular path in mind, with errant or unclear wordings somehow missed. Bottom line is we should’ve and can do better with this type of question. 

We sincerely appreciate your support of this game, even with the occasional hiccup (or worse). We hope to see you again on June 26th and July 17th!


The Next Hunt – Trivia Hunt VIII
June 26th, 2021 – 8 PM Eastern
Tickets Here